Zelf steunkousen aantrekken, de katheterzak wisselen of een injectie toedienen: het zijn handelingen die normaal gesproken door zorgverleners worden gedaan. Maar wat als patiënten en mantelzorgers deze vaardigheden zelf leren? Dat is precies wat de Academie voor Patiënt en Mantelzorger biedt. VieCuri werkt hierin samen met thuiszorgorganisaties Proteion en De Zorggroep om patiënten meer eigen regie te geven en de zorg te ontlasten.
De zorg ontlasten en patiënten versterken
Lyan Kursten, verpleegkundige op de longafdeling van VieCuri, is ook trainer bij de Academie. “Ik doe dit naast mijn reguliere werk. Het mooie is dat we hiermee niet alleen de reguliere zorg ontlasten, maar ook patiënten en mantelzorgers helpen zelfstandiger te worden. De uitleg en training nemen wij als trainers op ons, zodat verpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers zich volledig kunnen richten op de zorg zelf. In sommige gevallen is thuiszorg zelfs niet meer nodig.”
Een nieuwe manier van zorg bieden
Het concept is eenvoudig: verpleegkundigen signaleren welke patiënten of mantelzorgers gebaat zijn bij extra vaardigheden en melden hen aan bij de Academie. “We komen dan naar de verpleegafdeling met een kar vol hulpmiddelen, leggen alles rustig uit, laten het zien en oefenen samen met de patiënt en/of mantelzorger,” vertelt Lyan.
Een concreet voorbeeld is het aantrekken van steunkousen. “Dit lijkt simpel, maar vereist kracht en techniek. Bovendien moet je voorzichtig zijn bij een dunne huid, en niet iedereen kan ver bukken. Voorheen had iemand hier twee keer per dag thuiszorg voor nodig. Nu leren we patiënten en mantelzorgers hoe ze dit zelf kunnen doen. Dat bespaart niet alleen zorgcapaciteit, maar geeft mensen ook meer vrijheid en zelfstandigheid. En dat waarderen ze enorm.”
Meer vrijheid, minder afhankelijkheid
De Academie draagt bij aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten en mantelzorger en helpt tevens de zorgsector. “De meeste mensen willen zo min mogelijk afhankelijk zijn. Zelf kunnen bepalen hoe laat je opstaat en naar bed gaat, zonder te hoeven wachten op de thuiszorg. Dat stukje eigen regie maakt een groot verschil.”
Om de impact van de trainingen te monitoren, belt de Academie patiënten na een week op. “We merken dat 95% van de mensen blij is dat ze deze vaardigheden zelf hebben geleerd,” zegt Lyan.
Samenwerken voor de toekomst van de zorg
Het tekort aan zorgprofessionals en de vergrijzing maken het noodzakelijk om anders naar zorg te kijken. “Alles wat we kunnen doen om de druk op de zorg te verlagen, is een stap vooruit. Zelfs als we de behoefte aan thuiszorg met de helft kunnen verminderen, is dat al een enorme winst,” stelt Lyan.
Daarnaast helpt de samenwerking tussen VieCuri, De Zorggroep en Proteion om patiënten eenduidige instructies te geven. “Iedereen leert dezelfde technieken, waardoor de zorg en begeleiding na de ziekenhuisopname soepel verloopt.”
Met de Academie voor Patiënt en Mantelzorger zet VieCuri een belangrijke stap in de toekomst van de zorg: efficiënter, effectiever en met meer regie voor patiënten zelf.
Laatste berichten

Meer zelfstandigheid en regie door de Academie voor Patiënt en Mantelzorger

Transformatieplan Regioprogramma Noord- en Midden-Limburg Oost ingediend

‘Minder mensen, minder geld en meer werk’: de uitdagingen voor een gezonde samenleving

VGZ en CZ geven akkoord op snelle toets Regioprogramma Noord- en Midden- Limburg Oost
