Op 24 maart 2025 heeft de inspiratiesessie ‘gebiedsgericht werken’ plaatsgevonden. Onder leiding van dagvoorzitters Sebastiaan Vliegen [GGD-programmamanager gezond vooruit] en Marly de Wolff-Evers [regionaal projectleider IZA-gemeenten ] werd samen én door aanwezigen het belang benadrukt van zelfredzaamheid en samenredzaamheid van onze inwoners, één van de ambities
De zorg staat onder druk. Door het personeelstekort, de steeds groter wordende zorgbehoeften en minder geld en aandacht voor preventieve zorg, krijgen steeds minder mensen op tijd de juiste en best passende zorg. De zorg is onbetaalbaar geworden en vraagt om andere oplossingen.
Onderdeel van het IZA is de noodzaak voor het vergroten van zelfredzaamheid en samenredzaamheid van onze inwoners. Oplossingen voor deze vraag liggen in de wijk en beginnen bij het bundelen van onze krachten. Zeer belangrijk, want in het doolhof van zorgvragen is structurele samenwerking nodig. Steeds beter weten zorg- en welzijnsorganisaties, gemeenten en anderen elkaar te vinden, de verbindingen worden gelegd en daarmee zijn we weer een stap dichter bij een gezonde samenleving.
Gezamenlijke inspiratiesessie
Een van de mogelijke oplossingen voor de uitdagingen is het zogenaamde ‘gebiedsgericht werken’. Tijdens de inspiratiesessie hebben Carolien Angevaren (GGD), Leo Kliphuis (Cohesie), Stephan Hermsen (Provico), Vincent Gussenhoven (Menswel), Ine Sijbers (gemeente Venlo) en Ron Hensen (De Zorggroep) hun expertise en succesverhalen gedeeld.
Er was aandacht voor het aansluiten bij en verbinden met de samenleving, het doorontwikkelen van een mentaal gezondheidsnetwerk, mensen in beweging krijgen en betrekken bij activiteiten in de buurt én er werd gesproken over de successen die, door middel van ‘gebiedsgericht werken’, zijn behaald bij seniorencomplex ‘Ruysdonck’.
Wat is ‘gebiedsgericht werken’? Hoe kunnen we dit lokaal en regionaal inzetten? Waar weten we elkaar al te vinden en waar moeten we relaties versterken? Een greep uit de vragen waar aanwezigen in groepen over spraken. De gevoerde gesprekken hebben bijgedragen aan een gezamenlijk beeld van de situatie op lokaal en regionaal niveau. Duidelijk is geworden waar behoeften en groeikansen liggen, maar ook waar de deelnemende organisaties, bestuurders en vooral professionals gezamenlijk naar toe willen groeien. ‘Van zorgen voor, naar zorgen dat’, een cultuurverandering waarbij de inwoners centraal staan. Een mooie uitkomst die een goede basis vormt voor verdere planvorming en acties.
Wil je meer weten over ‘gebiedsgericht werken’ in onze regio? Neem dan contact op met GGD Limburg-Noord via communicatie@vrln.nl.
Laatste berichten

Meer zelfstandigheid en regie door de Academie voor Patiënt en Mantelzorger

Transformatieplan Regioprogramma Noord- en Midden-Limburg Oost ingediend

‘Minder mensen, minder geld en meer werk’: de uitdagingen voor een gezonde samenleving

VGZ en CZ geven akkoord op snelle toets Regioprogramma Noord- en Midden- Limburg Oost
